Vigelandsanlegget – Inneholder så mangt

Ja da er tiden kommet for å komme oss videre, med å bli bedre kjent med Frognerparken og Vigelandsanlegget. Som jeg skrev i min forrige artikkel, så finnes det ikke maken til Frognerparken – hverken i Oslo eller andre steder. Mange oppsøker parken for å puste ut og kose seg, men svært mange vil se på skulpturene som Gustav Vigeland skulperte for snart 100 år siden. Det er nettopp disse skulpturene, vi nå skal se på litt mer i detalj. Det å kunne lage noe liknende i sin egen hage, kan jo være en spennende idè – men så klart i langt mindre målestokk.

Skulpturer i smijern, granitt og bronse

Totalt snakker vi om nesten 600 figurer i hele samlingen, og produksjonsmateriale er i all hovedsak smijern, granitt og bronse. Jobben som Gustav Vigeland utførte, var å modellere skulpturene i full størrelse. Hogging i granitt og støpningen i bronse, ble utført av håndplukkede håndverkere som kunne sitt fag til fingerspissene.

Omfattende og langvarig arbeid

Det tok tilsammen flere tiår med å få parken og anlegget ferdig, men på begynnelsen av 1950-årene var det meste klart. Det var kommunen som betalte størsteparten av prosjektet, men også privatpersoner kom med sine bidrag. Det at privatpersoner bidro med penger, viser hvilket engasjement og interesse Vigelandsanlegget hadde hos Oslofolket – og kanskje langt utenfor byens grenser også.

Fontenen

Fontenen

Som dere kanskje husker, var vi nylig innom en ganske ny fontene i Harstad. Fontenen i Vigelandsanlegget er riktig så gammel, den er datert 1909 men fikk sin endelige form i 1924. For mange er dette selve symbolet på Frognerparken og Vigelandsanlegget. Det er ikke lett å beskrive dette monumentet i detalj, men i hovedsak består det av en rekke skulpturer på en sokkel som er plassert i et basseng.

Monolitten

Dette verket ser man fra hele Frognerparken, ja til og med fra utsiden. Dette fordi Monolitten er over 17 meter høy, og er i tillegg plassert på parkens høyeste punkt. Monolitten består av ikke mindre enn 121 figurer. Et annet verk som man finner helt vest i anlegget, er Livshjulet som ble oppført i 1949. Modelleringen av dette verket, skjedde i perioden 1933-1934.

Sinnataggen

Jeg burde kanskje startet med denne lille krabaten, for det er nok ikke noen tvil om at Sinnataggen er den desidert mest kjente skulpturen i Vigelandsanlegget. Allerede i 1928 ble den modellert, men det tok 12 år før den ble støpt i bronse. Dessverre er den blitt stjålet og utsatt for hærverk, men nå har den stått trygt plassert på sin rette plass i Frognerparken og Vigelandsanlegget.

Det er så klart en rekke andre skulpturer og verker i Frognerparken, som jeg burde ha skrevet om. Men det blir det ikke plass til i denne omgang, men det er ikke umulig at jeg kommer tilbake til Vigelandsanlegget ved en senere anledning. Neste gang dere er i Oslo, så anbefales det å legge turen innom parken. Kanskje ta med en nistekurv, et pledd og noe godt å drikke. Da ligger alt til rette.