Verdens største vannkrig

Vi fortsetter vår serie og setter søkelys på vann, i min forrige artikkel handlet det om at over 2 milliarder mennesker ikke har tilgang på vann i hjemmene sine. Nå skal vi se på en annen måte å bruke vann på, som er stikk i strid med det å bruke vannet rasjonelt. Landet jeg tenker på er Thailand, som heller ikke har garantert rent drikkevann i springen. De fleste i Thailand kjøper vann på butikken i flasker, eller på drikkedispensere som finnes på strategiske steder. Men når de skal feire nyttår i april, ja da spares det ikke på vannet. Thailands Songkran-feiring, savner sidestykke og er kjent verden over. Mange kommer faktisk til Thailand, for å være med på denne festen og vannkrigen som det faktisk er.

Går amok med vann

De som ikke liker å bli våte, bør absolutt ikke legge ferien til Thailand i perioden 13-15 april. Da er det nemlig vannkrig som gjelder, og det skal godt gjøres å ikke bli klissvåt. Dette er thaienes måte å feire sitt nytt år på, og Songkran betyr direkte oversatt «inn i det nye». Som dere da forstår, så har ikke Thailand 31.desember som sin nyttårsfeiring, selv om også denne dato blir feiret svært mange steder.

Vaske bort syndene fra det gamle året

Vaske bort syndene fra det gamle året

Jeg har selv vært med på denne feiringen et par ganger, og jeg kan vel si at det er med litt blandede opplevelser. Ja visst kan det være morsomt, men det kan til tider være litt i overkant voldsomt etter min smak. Det at man kaster/spruter vann, er en symbolsk handling som skal vaske bort synder fra året som gikk. Men med årene har det tatt nye vendinger, og er i dag ganske så voldsomt en del steder.

Respektfull handling overfor nær familie og eldre

Slik som Songkran i dag feires, er det vanskelig å tenke seg at dette opprinnelig var en skikk – som var ment som en respektfull handling innad i familien. Vannet man brukte tidligere, var det som thaiene kalte for velsignet vann. Konkret betyr dette at man vasket Buddha-statuer med vannet, før man tok vannet og helte det nedover skuldrene til dem man stod nær. Dette skulle gi familie og slekt hell og lykke.

I dag gjelder det alle

Det historiske ligger nok der fortsatt for mange thaier, men i dag kaster man vann på alle man møter. Metodene og ikke minst mengde vann, er nok eskalert de fleste steder. Det at det årlig kommer mange turister som vil ta del i Songkran, er det ikke noen tvil om. Hvilket utstyr som benyttes er varierende, men bøtter og vannpistoler er det mest brukte. Mange har også store isbiter i vannet, slik at det skal bli ekstra ubehagelig for de som blir truffet.

Fri fra jobben

Nasjonal vannkrig og mulighet til fri fra jobben, ja det er vel slik det er blitt. Songkran er viktig for Thailand, og de fleste arbeidsgiver gir sine ansatte fri de dagene Songkran feires. Et godt tips er i alle fall å pakke eiendeler inn i plastposer, for om du skal ut i gatene er det garantert at du vil bli klissvåt.