Vannaktiviteter inne krever økt fokus på renslighet

Når vinteren nærmer seg, må vi trekke inn for å kunne strekke oss ut og ta noen skikkelige svømmetak. Heldigvis har flere kommuner over hele landet gjort svømmebasseng tilgjengelig innendørs. Dette skaper dessverre noen nye utfordringer.

Kroppsfiksering

Det har skjedd flere endringer i samfunnet de siste årene, og en av dem er at vi er blitt veldig kroppsbeviste. Vi har muligheten til å endre på kroppen vår gjennom kirurgi og dette gjør at vi også blir veldig bevist på hvordan vi ser ut. Vi sammenligner oss med andre og det ender ofte opp med at vi taper i sammenligningen. Bilder i blader er veldig ofte redigert for å være perfekt, noe som gjør at det blir et uoppnåelig mål. Så vanlige mennesker har rett og slett ikke en mulighet til å nå et ideal de sammenligner seg med, ettersom dette kun eksisterer på papiret og ikke i virkeligheten.

Sårbarhet i badedrakt

Med en økt kroppsfiksering i bunn, er det ikke merkelig at det å ta på seg en badedrakt eller badebukse oppleves som utfordrende. Mange går aldri på stranden fordi de ikke vil vise seg i bikini. Det er kommet noen bikinier som dekker mer, men dette bringer med seg flere utfordringer ettersom renslighet påvirkes av hvor mye stoff man har på seg.

Sårbarhet i badedrakt

Renslighet i et lukket system

Utfordringen med innendørsbasseng er at dette er et lukket system. Vannet går igjennom flere filtre, og det blir gjerne tilsatt mer klor i vannet for å hindre bakteriedannelse. Selv uten at bassenget brukes, vil kombinasjonen av vann og varme gjøre dette til et rikt miljø for bakterier. Legger man til badende, er det mange fallgroper. Vannet pumpes igjennom mange gode filtre, som jobber både kjemisk og mekanisk med å fjerne urenheter. Den mekaniske delen handler om at vannet pumpes gjennom flere svamper hvor urenheter blir sittende fast. Så må man skifte svampen etterhvert. Kjemisk er det stort sett snakk om bruk av klor elle andre kjemikalier. Mange av kjemikaliene kan i større doser gi hudproblemer, så det er begrenset hvor mye klor man kan tilsette.

Grundig kroppsvask er viktig

Skal man holde bassenget rent, med minimalt med klor og kjemikalier, må alle som skal uti bassenget ha god hygiene. Dette er en utfordring i forhold til det ovenfor nevnte kroppspresset. En ting er bikini, en helt annen ting er å stå helt naken i en dusj sammen med andre av samme kjønn. Resultatet er at mange bruker kort tid i dusjen. Kanskje de også dusjer med svømmedrakten på. Da blir ikke kroppen ren og de forskjellige bakteriene, døde hudceller og annet blir med ut i bassenget. Resultatet er at bassenget blir mer skittent, filtrene blir tette og det tilsettes mer klor. Det er også slik at bassenget må tømmes oftere, fordi kjemikalier og annet setter seg fast på veggene og bunnen. Dermed får man høyere vedlikeholdsutgifter. Alt dette skyldes rett og slett at for mange hopper over å vaske seg skikkelig før de går i bassenget, mye fordi det er et økt kroppspress. Hvem skulle tro at kroppspress gir så store ringvirkninger, bokstavelig talt?