Sukkulenter på veggen

Har du lyst til å gjøre noe nytt med plantene dine? Være mer kreativ og skape et kunstverk du kan ha hjemme. Da er sukkulenter akkurat det du ser etter. Plantene i denne familien har en unik måte å ta opp vann og ikke minst, lagre vann. Takket være disse egenskapene, kan du være kreativ med plasseringen.

Valgfri form på rammen

Alt du trenger for å komme i gang er en passende ramme, jord og flotte sukkulenter. Rammen må være dyp, så du får plass til både jord og planter. Første gangen du prøver å lage en slik ramme, kan det lønne seg å velge en firkantet ramme.

Når du har laget en installasjon, kan du prøve å være mer kreativ og kanskje lage bokstaver eller hjerter, stjerner eller en annen form. Så du får plass til planten og jorden, står du fritt til å gjøre akkurat det du vil.


Husk at rammen eller kassen skal innehold jord. Så den bør males og eventuelt kles med fuktavstøtende material. Dette så materialet ikke råtner.

Gitter og jord

Etter at du har fått rammen på plass, må du fylle den. Først setter du inn et gitter, av rustfritt stål. Du fester gitteret i rammen nær toppen. Den skal holde jorden på plass, og du fester planten i den.

Husk du skal ha plass til jord, så det må være et par centimeter fra toppen og ned til bunnen. Fyll opp til gitteret med jord. Rist på rammen så du får jord i alle krinker og kroker. Du kan

bruk vanlig blomsterjord, men du får også kjøpt jord som er spesielt gunstig for sukkulenter.

Finn frem sukkulentene

Når vi snakker om sukkulenter, så snakker vi om en plantefamilie. I denne familien finner du svært mange forskjellige planter, med forskjellig høyde og fargekombinasjoner. En ramme som skal henge på veggen bør i utgangspunktet fylles med lave planter, som sprer seg utover.

Finn frem sukkulentene

Et bra valg er Rosetturt. Denne kommer i flere farger og blir i utgangpunkt ikke spesielt høy. Et annet bra valg er lavt voksende Aloe Vera planter. Et eksempel er Aloe Humilis. Denne har litt taggete blader, men med vanlig vanningsrutiner blir den ikke spesielt høy.

Del opp og fest dem til gitteret

Det kan lønne seg å velge mini sukkulenter. De er lettere å dele opp og ikke minst lettere å få plass i gitteret. Du må bruke en tang for å klippe opp og lage plass til plantene. Ikke lag for store åpninger. Gitteret og røttene skal sammen holde jorden på plass.

Plantene kan festes direkte i gitteret med plantetråd. De bør også plasseres så tett at jorden ikke renner ut når du henger opp rammen. Mange velger også å kjøpe mose, og legge et tynt lag med mose oppå jorden. Så lager man et lite hull i mosen for å få festet sukkulenten. Dette er den aller tryggeste måten.


Etter alt arbeidet, kan du så nyte din levende kunst installasjon. Du kan bruke en sprayflaske og sprute litt vann på installasjonen en gang i uken. Så bør du ta ned rammen og vanne den ordentlig en gang i måneden.