Rent vann gir rent hus – 9 – aquabad

Å gjøre rent med kjemiske vaskemidler, klor eller naturlig grønnsåpe er svært vanlig i norske hjem. Mange føler det ikke blir rent nok uten at man ser boblene og lukter såpen. Mange husholdninger er også blitt opptatt av å introdusere mange forskjellige bakteriedrepende midler. Alt fra håndsåpe til vaskemiddel. Målet er selvsagt at vi skal holde oss friske og fjerne de dårlige bakteriene. Ulempen er at man ofte skaper et usunt miljø rundt seg.

Mikrofiberkluter

Et av de viktigste produktene som kan hjelpe deg å holde det rent rundt deg, er en mikrofiberklut. Dette er ikke en vanlig klut, men en klut med helt spesielle fibre. Minimum 10 000 meter enkelttråder utgjør 1 gram mikrofiber. Trådene er spunnet og behandlet med forskjellige midler, avhengig av hva kluten skal brukes til. Kort sagt gjør strukturen på selve fibrene at overflaten blir høvlet, og selv de minste partikler blir fjernet.

Mange bruker en mikrofiberklut sammen med såpe, men det fungerer mot sin hensikt. Kluten skal bare brukes med rent vann, og i noen tilfeller, helt tørr. Støvkluter i mikrofiber tiltrekker seg støvpartikler, så lenge kluten er tørr.

Velg miljøvennlig

Ønsker du å bruke rengjøringsmidler, finnes det mange forskjellige å velge mellom. Så mye at det kan være lett å gå seg «vill» i utvalget. En god pekepinn på både kvalitet og ikke minst, miljøvennlighet, er å se etter Svanen eller Blomsten. Dette er merkinger som gis til produkter som Miljødirektoratet anser som miljøvennlige.

Velg miljøvennlig

En viktig årsak til å være miljøvennlig er å ha skape et miljøvennlig område rundt seg. Alle produktene du bruker inne i huset, påvirker inne-miljøet og luften du puster inn. Så går for et merke som er miljøvennlig og gjerne uten parfyme.

Ikke for store mengder

Det er en vanlig myte at du må bruke mye såpe. Du kan eksperimentere litt med det, men i utgangspunktet bør du redusere mengden du bruker. De aller fleste av oss bruker for mye. Ofte bruker vi for mye såpe fordi vi bare tømmer «litt» oppi bøtten. Resultatet blir gjerne at vi tømmer litt for mye oppi.

Alle rengjøringsmidlene kommer med en måleguide som sier hvor mye du faktisk skal bruke. Denne instruksen bør vi følge. Det vil hjelpe både miljøet og lommeboken. Rengjøringsmidler er dyrt, så et lavere forbruk vil du merke.

Anti-bakterielt bare i sjeldne tilfeller

Det finnes flere forskjellige produkter som fjerner bakterier. De kommer i flere former, fra håndsåpe til gulvsåpe. Felles for dem er at de inneholder kjemikalier som dreper bakterier. Dette er nyttig hvis noen i familien har omgangssyken, i forkjølelses perioder, eller i forbindelse med andre plager forårsaket av bakterier. Klor og andre lignende midler, har vist seg å kunne påvirke og bli påvirket av, andre stoffer i luften, på veggene og annet. Resultatet kan bli uheldige, kjemiske forbindelser.

Spesielt kan man se dette på huden. Bruk av anti-bakteriell såpe ved håndvask vil kunne tørke ut huden og over tid kunne ødelegge hudens naturlige, beskyttende lag. Så viktig å bruke minimalt og helst i kortere perioder.