Rengjøring av hagedammen

Alt man har i hagen må vedlikeholdes og hagedammen er intet unntak. Noen ting må gjøres jevnlig, mens andre ting må gjøres periodevis. Det kan av og til virke litt mye, men det er absolutt verdt det. En hagedam, med  eller uten fisk, er et fantastisk tilskudd til hage. Den skaper en helt spesiell stemning og ikke minst, den tiltrekker seg fugler, insekter og skaper liv i hagen din. Men dette er  bare hvis du sørger for å vedlikeholde den.

Rutinemessig vedlikehold

Det viktigste du kan gjøre for å sikre at din hagedam forblir sunn, er å holde øye med den. En daglig visuell inspeksjon vil avdekke om det har oppstått noen akutte problemer. Dette kan være et tett filter eller problemer med vannpumpen. Slike ting er det lurt å ta tak i fort, før det får utvikle seg til et større problem. Etter å ha hatt dammen en liten stund så vil du bare med et blikk kunne se om det er noen endringer.

Det er lurt å sjekke pH verdien med jevne mellomrom. Legg det gjerne inn i kalenderen din så du får en påminnelse. Denne verdien gir deg et klar beskjed om noe er galt med dammen, men det er verdt å merke seg at den ikke forteller alt. Innimellom så kan du måtte ta andre tester. Hvilke tester som lønner seg for din dam vil komme ann på størrelsen på dammen, planter og andre faktorer.

Filtrene må renses og det samme må eventuelle pumper. Disse har sine egne rutiner og disse bør følges for å unngå å få problemer. Det er vanligvis ikke en stor operasjon, men det gjelder å gjøre det jevnlig.

Stell av plantene

Plantene er en viktig næringskilde for eventuelle fisker og er viktig for å skape en god vannbalanse. Planter som vannliljer kan bli litt for ivrige i vekstperioden. De har store blader og disse bladene kan fort dekke overflaten. Hvis dette skjer så vil man få en skikkelig oppblomstring av alger. I tillegg så synker oksygennivået og dette kan gi problemer for eventuell fisk og eventuelle andre planter.

Har du gjort jobben godt fra begynnelsen av, så er det bare snakk om å ta opp pottene med planter. Rens godt opp i potten og fjern synlig algevekst. Før gjerne hendene over blader, stilk og andre deler av planten. Alt som føles slimete er alger og kan relativt enkelt skrapes av.

Alle plantene bør beskjæres så man sørger for en god balanse mellom bladverk og åpne plasser i vannet. Mange fisketyper er avhengig av å kunne spise litt på blader og alger. Så det gjelder å finne den rette balansen også her, ikke kutt for lite og ikke for mye.

Når plantene først er oppe av dammen eller du ser nærmere på dem, så kan det være tid til å tilføre litt ekstra næring. Det finnes egne næringspinner eller næringskuler som kan begraves i jorden. De sørger for en jevn tilførsel av næring, uten å ha en negativ påvirkning på næringsbalansen i vannet.