Planlegg en dam i hagen

I Norge har vi kalde vintre og ikke de varmeste somrene heller. Så det er ikke så enkelt å skulle se for seg hvordan man kan skape spennende dammer slik som vises på hageprogrammer fra utlandet. Heldigvis så finnes det mange forskjellige løsninger som er laget spesifikt for nordiske forhold.

Godt underlag

Det er svært viktig å jobbe godt med fundamentet. Det må tåle frost, så det må være isolert og det bør utgjøre en naturlig del av hagen. Så det gjelder å planlegge områder rundt dammen. Dette må gjøres som en helhet ved at man legger inn stier til dammen, koselige områder rundt og alt dette må ligge på et solid fundament.

Mange legger fundamentet til dammen først, men glemmer at man må også legge opp resten av området. Hvis ikke så vil bakken bli ujevn. Da blir det ikke like koselig å sitte å lese en god bok, spille på casino på mobilen eller bare nyte roen som kommer med å ha vann i hagen.

Snakk med eksperter

Det kan lønne seg å ta en telefon til noen som kan mye om å legge et bra fundament. Dette kan være en gartner eller et byggefirma. Det kan koste litt ekstra, men det kan spare deg for mye trøbbel i ettertid.

Få gravd dypt nok til at eventuell tele ikke blir et problem. For hvis du får telehiv, selv om dammen ikke blir berørt, så får du et stort problem.  Da risikerer du å måtte grave opp mye av området. Det kan ødelegge for mye. Så du sparer penger ved å gjøre det ordentlig først.

Tegn opp området

En dam skal være midtpunktet for å skape en god stemning, men den skal ikke stå alene. Området rundt bør være fylt med de rette plantene, benker og annet.  Plantene må være strategisk plassert så de gir skygge til området og skaper en fin ramme. Hvis man liker blomstrende planter så kan det lønne seg å velge flere planter med forskjellig blomstringstid. På denne måten sørger du for at dammen er omgitt av blomster hele sesongen.

Lag gjerne også en eller flere stier inn til dammen. Disse kan du lage med store heller som er gode å gå på eller du kan lage gruslagte stier. Det avgjørende er hvordan du vil at området skal føles. Steinheller kan ofte føles litt mer tilfeldige, mens grusstier føles mer rigide.

Selve dammen

Det siste, overraskende nok, er å planlegge selve dammen. Det finnes en rekke ferdige støpte former i forskjellige materialer som kan brukes. Du kan også velge å støpe din egen, etter eget hode. Vanntette duker og forseglingsmateriale får du i butikken sammen med en god veiledning. Noen velger å lage grunne dammer, mens andre velger å ha dype dammer som ikke fryser så lett om vinteren.

Skal du ha fisker i dammen så må den ha en viss dybde og omkrets. Det kan også være nødvendig å ha et opplegge for å ta inn fiskene om vinteren. Skal du ha en fontene og bare ha en grunn dam i hagen så er dette en annen sak. Så det er mange hensyn å ta.