Noen hagetips

Det og drive på å pusle og stelle med hagen er en flott måte komme seg litt vekk fra hverdagslivets stress og mas på. Mange har brukt år på å forme sin lille drømmehage, og resultatene er noen virkelig flotte perler. Det kommer ofte til et punk hvor man gjerne vil endre litt på hagen sin, lage basseng, fiskedam eller et lite vannfall. Det trenger ikke å bli så dyrt om man er litt fingernem og bruker materialer man kan finne ute i naturen.

Kupert hage

Kupert hage

Har man en hage med variert terreng med en del fall i nivået er det en enkel sak og få lagd til en liten bekk og vannfall. Kanskje la det ende opp i en liten fiskedam, det kan bli ett flott anlegg som man kan nyte når man sitter ute i hagen. Det er jo mange som liker å sitte å lytte på vannet som sildrer nedover den lille bekken, om man da har anlagt en liten fiskedam i tillegg har man ett virkelig flott sted. Her kan man virkelig nyte hagen sin fullt ut. En slik variant trenger ikke og koste mye, en del arbeid ja. Mye av materialene kan man finne selv ute i naturen, små og store natur steiner finner man jo mye av i Norge. De runde litt mindre steinene finner man gjerne i strandkanten og egner seg ypperlig til å pynte med. Vannpumpe, noen rør pluss sement er vel omtrent det eneste man kjøpe inn. Er man litt nevedyktig kan hagen bli virkelig flott med noen små grep. Har man en grei stor hage kan man jo gjerne kombinere flere typer vannfall, fiskedammer og kanskje ett svømme basseng for å toppe det hele.

Plan hage

Plan hage

Om man har en flat hage er det heller ingen problemer med og få lagd seg ett lite vannfall. Det er mange varianter man kan velge imellom, bygge opp fontener og la vannet sildre nedover. Bygge en slags vegg hvor man ha en vannpumpe til og få vannet til å sirkulere. Fantasien er vel den eneste faktor som begrenser mulighetene til og få en virkelig flott hage. Og som nevnt før er det ikke store kostnadene som skal til før man kan ha en virkelig flott hage som man virkelig kan nyte fult ut. Flere velger også å anskaffe seg et svømmebasseng til hagen, dette vil nok koste en del penger. Men mange vil nok si at det er vel anvendte penger når bassenget står ferdig. Og har man en ganske stor hage kan man jo kombinere basseng med forskjellige typer av bekker og vannfall.

Men her er det mye arbeid som må gjøres før bassenget er på plass, også planleggingen er en viktig faktor her. Man må jo måle opp og planlegge størrelsen på alt sammen. Så kommer alt forarbeidet som utgraving, forming, rør og det elektriske anlegg før en kan begynne støpningen av selve bassenget. Her lønner det seg å bruke fagfolk for og få tingene riktig med tanke på eventuelle skader som kan oppstå senere. Men når så alt er på plass har man en virkelig flott hage man virkelig er stolt av.