Mye må gjøres med vannrørene i Norge

Det er få ting som varer evig, selv om vi gjerne skulle ønske det.  I Norge er vi godt vant med å ha rent vann. Vi skrur på kranen og drikkevann kommer ut. Vannet ledes gjennom rør fra store vannreservoarer til kunder i nærområdet. De siste årene har det flere ganger, flere steder vært oppdaget uønskede bakterier i drikkevannet og vi har måtte koke det. Da jeg måtte koke vannet og faktisk begynte å bekymre meg for bakterienivået, da slo det meg hvor mye jeg og andre tar dette for gitt.

Overrasket over tilstanden på vannrørene

Jeg er ingen forsker, men jeg har begynt å lete litt i nyhetsbilde for å finne ut mer om vannrørene. Det er ganske overraskende å finne ut i Oslo, Norges største by, stammer vannrørene fra 1800-tallet. Basert på datatidens standard var det rørene moderne, men forventet man at de skulle vare frem til 2019?

Resten av landet står det noe bedre til med, utfra det jeg har funnet ut. Likevel, gjennomsnittet på landsbasis ligger på 30 til 60 år. Det høres kanskje ikke mye ut, og jeg er ingen ingeniør. Samtidig vet jeg av erfaring at i eldre hus, hus som er 50- 60 år gamle, får man problemer med vannrør under oppussing. Rørdimensjonen er feil i forhold til moderne standard, noe som påvirker inn og uttak. Videre er det ofte problemer med at rørene er laget av material som ikke har tålt tidens tann.

Overrasket over tilstanden på vannrørene

Spørsmålet mitt blir da hvordan det egentlig står til i vannrørene rundt omkring i mindre kommuner, steder hvor utbygging har skjedd i rykk og napp. Hvor stor kontroll har man egentlig på rørkvaliteten fra brønnen eller vannreservoaret og ut til forbrukeren?

Vedlikehold og oppgradering

Slik jeg forstår det, er det lagt konkrete planer om å få endret på rørene. Samtidig er det mye som skal gjøres, og det er ikke enkelt å komme til rørene. De er tross gravd forholdsvis dypt ned i bakken for å unngå at vinterfrosten beveger på dem. Mange av rørene går under bygninger, under veier og gjennom tett skog.

Å bytte rørene og bare rent vedlikehold er derfor en gigantisk oppgave. Så her må det kloke hoder til. Noen steder har man kunnet føre nye, moderne rør inn i de gamle. Dette fjerner behovet for å erstatte rørene. Andre steder har man gått inn med fjernstyrt kamera og forskjellige verktøy for å reparere rørene ved behov. Kanskje fremtiden bringer med seg enda flere tekniske nyvinninger.

Flere lekkasjer?

Jeg tror vi vil se flere lekkasjer og kanskje andre problemer tilknyttet rørnettet i nær fremtid. Ingen store katastrofer, men det kan være krevende for de som blir rammet. Fordelen er at lekkasjene vil føre til at den delen av rørsystemet vil bli oppgradert.

Forhåpentligvis vil ny teknologi også gjør det enklere å oppgradere rørnettet. Når vi kan finne Titanic, sende folk opp i verdensrommet og bytte ut pasienters hjerter, må det finnes en god måte å få ordne gamle rør på. Å grave opp alle rørene virker som en uoverkommelig oppgave.