Må du drikke rent vann?

Vi mennesker består av mellom 50 og 70% vann. Vannet er lagret i cellene våre, og kroppen bruker væsken for  å sikre vitale funksjoner. Får vi for lite vann vil dette påvirke hele kroppen, fra hjernen til motorikken. Mangel på vann kan gjøre deg svimmel og uvel, og kan føre til hallusinasjoner. I dag har vi, spesielt i den industrielle verden, god tilgang til rent drikkevann. Vi kan kjøpe flasker med vann i butikken og vannet i springen er stort sett trygg å drikke. Dette er et privilegium, men likevel sliter mange med å få i seg nok vann og nok væske.

Melk og juice

I Norge er vi vant til å drikke mye melk, og vi tar gjerne litt juice til frokosten. Dette er sunne drikker, men alt med måte. Dessverre er det ikke uvanlig at noen nordmenn drikker for mye juice og melk. Begge delene inneholder sukker, dog i en sunnere form enn rent sukker. Videre er det slik at begge drikkene inneholder flere næringsstoffer. Dette er stoffer som kroppen trenger, men også stoffer som krever at kroppen jobber for å nyttiggjøre seg. Dermed må kroppen jobbe for hver dråpe med væske.

Sukkerholdige drikker

Brus og andre velsmakende drikker er svært populært. Sukkeret gjør at drikken påvirker humøret, metthetsfølelsen og annet. Videre skjuler det tørsthets behovet, men vil ikke nødvendigvis dekket behovet. Så kroppen kan ha et stort behov for mer væske uten at dette blir registrert av hjernen. Sukkerholdige drikker krever gjerne enda mer av kroppen for at kroppen skal få nyttiggjort seg væsken. Derfor ser man gjerne at på varme sommerdager kan personer gå rundt å md brusflasken i hånden, og likevel slite med dårlig væskebalanse.

Sukkerholdige drikker

Koffeindrikker

Drikke med høyt koffein innhold er også veldig vanlig. Mange nordmenn velger å kjøpe det som kalles oppkvikkende drikker eller vanlig kaffe. Førstnevnte har et så høyt koffein innhold at det kan påvirke pusten og blodtrykket. Dette er en utfordring i seg selv, men det er også en utfordring at kroppen må bearbeide væsken. Så drikken med koffein tvinger kroppen til å jobbe ekstra, samtidig som kroppen får mindre væske ut av hver slurk.

Rent vann

Det er mange fordeler knyttet til å drikke rent vann. For det første inneholder vann nesten ingen andre næringsstoffer enn væske. Dette betyr at hvert eneste glass du drikker tilfører kroppen livsviktig væske i sin reneste form. Vann inneholder heller ikke sukker eller syre, slik som mange andre drikker. Dette er selvsagt mye sunnere for tannhelsens og for vekten. Skal du drikke nok til å sikre en god væskebalanse og kun drikk sukkerholdige drikker, er det sannsynlig av vekten øker og tannhelsen blir dårligere. Det er også slik at vann gir en bedre metthetsfølelse, en mer naturlig metthetsfølelse. Dermed vil det å bytte ut brus med vann, ofte føre til at man spiser mindre sukker jevnt over. Ulempen med vann er selvsagt at den ikke smaker noe. Hvis smak er viktig for deg, kan du ha noen dråper sitron eller appelsin i vannet. Samtidig er dette bare en smakssak. Etterhvert venner du deg til å drikke vann og du vil like det.