Lys i hagen og dammen

Mange av oss velger å bruke mye tid og krefter på å anlegge en vakker hage og en vakker dam som så forsvinner helt når natten senker seg. Dette er noe som sannsynligvis stammer fra den tiden da man måtte legge opp strømkabler gjennom hele hagen for å få lys. I dag så er lys drevet av solceller rimelige og enkelt tilgjengelig. Det er med andre ord ingen grunn til å vente med å skape den perfekte hagen som også gleder øyet om kvelden og natten.

Velg rett lys til hagen

Dagens marked nærmest oversvømmes av lys som drives av solceller. Du finner slike enheter på Nille, Clas Ohlsen, Living og mange flere steder. Så prisnivået er også svært variert, fra rimelige enheter til under hundrelappen til lamper som koster flere tusen kroner. Så det gjelder å velge litt med lommeboken og ikke bare med øyet.

Tenk også på hva slags underlag du har i hagen. Svært mange slike utelys har en bunn som er formet som et spyd man stikker ned i bakken. Dermed står dette forholdsvis støtt, men har du mye grus og kanskje litt steinheller passer ikke slike modeller. Alle lysene er vanntett, ettersom de skal stå ute i hagen. Så det er helt greit å sette dem opp  rundt dammen og langsmed en eventuell bekk eller et fossefall.

Velg rett lys til hagen

Plassering

Etter å ha funnet noen lys som passer inn i din hage, så gjelder det å finne ut hvor disse bør plasseres. Hvis du har en liten hage så kan det å plassere dem i ytterkantene være en måte å skape litt mer luft og skape en illusjon av en større hage om kvelden. Men husk at lysene også er synlig om dagen, selv om de da ikke lyser. Så hvis du har valgt modeller som lyser godt, men ikke ser så pene ut, så bør du skjule dem så godt du kan innimellom busker og kratt. Dette har en ekstra fordel ved at det skaper en litt trolsk stemning.

En dam skal sikres med et lite gjerde hvis det har en viss størrelse. Om din dam er så stor at den må sikres eller ikke, så kan det være lurt å sette opp noen lys så du ikke blir våt på beina hvis du må ut i hagen på kvelden. Å sette opp lave lys rundt hele dammen kan være svært pent. Mange av dagens modeller er små og passer derfor inn flere steder. Det er også mange som er skjult som øynene til et hagetroll, vinduene i en liten hagenisse og mye mer. Ettersom du slipper å strekke ledninger så kan du plassere lampene hvor som helst og flytte

rundt på dem slik som det passer. Det kan også lønne seg å lage forskjellige lysløyper gjennom hagen. Rette linjer fungerer sjelden bra nok, så la løypen bukte seg gjennom hagen. Da blir hagen et spennende sted å la øynene hvile også om kvelden. Kjøp gjerne et lite alvehus, som du kan fylle med små blinkende lys. Disse alvehusene kan du henge opp i trær, sette langs bakken og vips så har du et eventyrlandskap med fylt med eventyrlige vesener i hagen din.

Plassering