Kunst rundt rådhuset i Oslo

Vi skal ikke bevege oss så langt geografisk, fra den forrige artikkelen som tok for seg Spikersuppa i Studenterlunden. Vi skal til Oslo rådhus, som har mange flotte detaljer og kunst som en del av utsmykningen av bygget og området rundt. For oss som er opptatt av basseng, fontener og rennende vann, kan vel ikke ha unngått å legge merke til hva som befinner seg på baksiden av det flotte bygget. Vi skal nå bli bedre kjent, både med bygget og med de nærliggende områder. Jeg synes at Oslo rådhus faktisk er en av byenes flotteste bygg, og beliggenheten kunne ikke vært bedre. Når man kommer sjøveien inn til Oslo, så er Oslo rådhus og Akershus festning noe av det første man ser.

Rådhuset ble bygget i 1931-1950

Rådhuset ble bygget i 1931-1950

Det store bygget i teglstein brukte man nesten 20 år på å bygge, men midt i byggeperioden kom 2.Verdenskrig – noe som naturlig nok forsinket byggeprosessen i stor grad. Det er arkitektene Magnus Poulsson og Arnstein Arneberg, som har tegnet det flotte og spesielle bygget. Det at bygget med sine kunstverk er flott i seg selv, er det ikke noen tvil om. Men dette gjelder ikke bare utsiden av rådhuset, for inne finner man også mange flott kunstverk – blant annet alle de flotte veggmaleriene som pryder rådhushallen.

Vann og fontener både foran og bak bygget

Det er jo først og fremst vann og bruk av fontener og basseng, som vi tar for oss på denne siden. Om man tar seg tid til å vandre rundt Oslo rådhus, vil man finne mange flotte arrangement – hvor vann står i hovedfokus. På baksiden av rådhuset finner vi Fridtjof Nansens plass, og det er også her inngangen til rådhuset ligger. Det er en svakt stigende bakke, med et midtparti som har en rekke bassenger – med rennende vann.

Ved det nederste bassenget finner vi Alfred Selands «Havets hester» Denne dammer relieffet foran bassenget, og er virkelig et vakkert kunstverk. Det er Seland som også står for «Fabeldyrene» som er plassert på hver sin flanke av bassengene. I borggården finner vi mer vann som pryder opp omgivelsene, og vannet som renner nedover fra hovedinngangen – kommer fra Dyre Vaa`s «Svanegruppe».

Flott parkanlegg på vestsiden av rådhuset

Dette er det flotteste området rundt rådhuset, med et imponerende parkanlegg. Her finner man også mange flotte skulpturer, og ikke minst den flotte fontenen som Per Palle Storm utformet i 1958. Den består av en mannsperson, som sitter og drikker fra en bolle. Foran han ligger vannbadet, og mannen er støpt i bronse. Det å sette seg ned i parken, eller gå rundt å se på fontenen, skulpturer og vakre blomster – er nesten verdt turen i seg selv.

I den samme parken ligger også fontenen «Dyrefontene» som er vakkert prydet med fiskemosaikk i bunnen. Bassenget som er sekskantet, ble bygget i 1950. Om man vil ned til fjorden, ligger den bare et steinkast unna rådhuset. En flott sommerdag, er det lite i Oslo som kan måle seg med rådhuset, Aker Brygge og Slottsparken.