Karpedam og beplantning i hagen II

Vi fortsetter historien om ekteparet som kjøpte seg enebolig med stor hage, men hagen var ikke slik de ville ha den.

Fra å egentlig bare være en stor gressplen, har de gjennom flere år endret både huset og hagen. I dag fremstår begge deler, som velholdt og ikke minst spennende. Det jeg først og fremst sikter til, er den flotte karpedammen som vi var innom i forrige artikkel. Men vi er ikke ferdig riktig enda, for jeg vil gjerne fortelle mer hvilke erfaringer og opplevelser ekteparet har med karpedammen sin. Det at det krever en del arbeid, skremmer dem ikke fra denne flotte hobbyen som det er blitt.

Egen oppdrett

De første fiskene ble importert fra Japan, som jeg også nevnte i forrige artikkel. Men etter hvert som tiden gikk, og det er klekket en del fisk som nå lever i beste velgående i karpedammen på Romerike.Når karpene skal legge egg, så trenger de planter eller røtter. Dette er det eneste man trenger å tenke på, resten ordner fiskene selv. I dammen er det fisker i mange farger, og at det er dekorativt er det ikke det minste tvil om.De fleste av de fiskene som er klekket hjemme i dammen, er svarte. Mens de importerte er i fargene; Røde, oransje, hvite, gule og også svarte.

Bruker mye tid i hagen

Nå når alt er på plass rent bygningsmessig, bruker ekteparet mye tid i den flotte hagen sin. Den er rett og slett helt unik, og fruen er lidenskapelig opptatt av det grønne. Hvis man skal ha en slik hage, er det ikke noen tvil om at det blir en hobby og en livsstil etter hvert.Det er hun som har valgt ut det som vokser i hagen, og det er ikke noen tilfeldige valg. Det er lange stunder med å studere, hvilke planter som vil trives så nært karpedammen. Det at de sammen har fikset dette på egenhånd, ja det er nesten helt utrolig. Alt av arbeider er gjort selv, med unntak av elektriker- og rørleggerarbeid som er lovpålagt å utføres av fagfolk.

Bitt av basillen

Det eneste mannen i huset hadde av erfaring med fiskehold, var akvarium i stua for en del år tilbake. Det at karpedammen skulle fenge så mye som den faktisk gjør, hadde han aldri trodd.Det å følge med på fiskene er utrolig spennende, og den store dammen har et filter som renser hele 20.000 liter vann i timen. En gang per uke må filteret renses for urenheter og alger, vel og merke på sommerstid.Fiskene lever hele året i dammen, men når kulda setter inn så dekkes dammen til slik at den ikke fryser. Fiskene har ikke noe problem med kaldt vann, som vinterstid vanligvis holder 5-8 grader.Fiskene spiser faktisk ikke når det blir kaldere enn 8-10 grader i vannet, så det er ikke så mye jobb med karpene vinterstid.

Bitt av basillen

Senere kommer det konkrete tips, til dette med å anlegge hage dam. Det er ikke noen tvil om at det er en del å tenke på, om resultatet skal bli slik man ønsker seg.