Karpedam og beplantning i hagen I

Det å sette sitt personlige preg på hus og hage, er noe vi alle liker. Men det er ikke til å legge skjul på, at noen er flinkere enn andre til slike prosjekter.

Det er mye som spiller inn, og kanskje aller mest det å se mulighetene og realisere dem. Vi skal nå bli bedre kjent med et ektepar, som har gjort mye ut av både hus og hage. De bor rett nord for Oslo, og kjøpte huset for 15 år siden. Det var ikke noen tvil om at det var behov for oppussing, både inne og ute. De er begge av den type mennesker, som ikke er redd for å ta i et tak selv. De tenkte at noe måtte gjøres, allerede da huset ble kjøpt. Resultatet i dag er en følge av mange års innsats, og det koster jo en del penger å pusse opp og anlegge ny hage.

Stort prosjekt

Som jeg nevnte innledningsvis, så var det nok å ta fatt på da huset nord for Oslo ble kjøpt. Dette skjedde i 2004, og etter den tid har det virkelig skjedd mye.Huset er i dag strøkent og så godt som alt, har de ordnet selv. Hagen var ikke annet enn en stor plen, uten nevneverdig mye beplantning eller annet som pynter opp.

40.000 liter karpedam

Det mest spesielle med den flotte hagen, er uten tvil den store karpedammen de har laget. Dette er en dam som brukes året rundt, og de største karpene er godt over 4 kilo store. Ja noen av dem er til og med så tamme, at de spiser fra hånda til matfaren i huset.

Staudebed og vinterhage

Det er ikke noen tvil om at de har lykkes i sitt arbeid med hus og hage, og nå har de også bygget en flott vinterhage på tomta. Staudene som de har plantet, er det fruen i huset som er sjef for – mens mannen har et spesielt ansvar for karpedammen.

Pusset opp huset i 2004-2009

Som de fleste andre måtte de ta det etter lommeboka, så de brukte omtrent fem år på oppussingen av selve huset. Dette er inkludert garasje, som de bygget i 2007.I 2009 var det karpedammen som stod for tur, for da var det meste i boks med selve huset og garasjen. Det er ikke rent lite av timer, ekteparet har brukt på den flotte hagen – som altså ikke var all verden når de kjøpte huset.

Fisk fra Japan

Fisk fra Japan

Fiskene som svømmer rundt i den store hagedammen, er importert fra Japan. De har det som plommen i egget, med hele 2 meter dypt vann og altså totalt 40.000 liter med vann.Det tok cirka 2 år å bygge dammen, fra de startet i 2009 til den stod ferdig i 2011. Våren i 2011 ble de første karpene sluppet ut i den nye dammen, og at det var mye jobb legger de ikke skjul på. Men resultatet har blitt akkurat slik de hadde håpet, og de satset like gjerne på en stor dam først som sist.

Karpene som det er snakk om, er av arten Koikarper. Dette er en type fisk, som er helt avhengig av å bli matet. De ville med andre ord, ikke kunne klart seg selv ute i naturen.