Inneplanter og vanning

Forskning og ikke minst erfaring, sier oss grønne inneplanter er viktig. Samme erfaring sier at å holde plantene i livet er en helt annen sak. Stueplanter kan være ømfintlige. Noen hater å få vann på bladene, andre elsker mye vanne hele tien. Det er nemlig vanningen som ofte svikter hvis du har planter som stadig dør. Du mangler ikke en grønn tommel, men en god rutine og kunnskap om vanning.

Røtter trenger luft!

Ikke det mest logiske kanskje, men det er likefult et faktum at plantenes røtter trenger å puste. De fleste gjør dette gjennom ørsmå luftehull i jorden, mens noen få har også deler av rotsystemet over jorden.

Noen planter har et rotsystem som liker mye vann, og kan derfor stå med «føttene» i vann. De fleste plantene liker at jorden er litt fuktig, men vil ikke ha for mye vann. Noen liker å ha tørkeperioder etterfulgt av godt med vann.

Det ingen liker, er at det blir stående vann i potten. Da får ikke røttene puste fordi luften ikke lenger klarer å sirkulere i jorden. Resultatet er at blader blir brune og gjerne at jorden/potten begynner å lukte.

Ikke la deg lure av overflaten

Før du tømmer vann i blomsterpotten, må du finne ut om jorden er våt eller ikke. Mange nøyer seg med å ta et blikk oppi potten. Ser jorden tørr ut, heller de oppi litt vann. Ulempen er at overflaten kan fort se tørr ut, men det er bare på toppen. Skal du ha planter som lever lenge, lønner det seg å stikke en finger ned i jorden og kjenne litt etter.

Ikke la deg lure av overflaten

Det kan også lønne seg å løfte litt på potten, spesielt hvis potten står i en potteskjuler. Mange har fått seg en overraskelse når de løfter på planten og ser gammelt vann i bunnen av potteskjuleren.

Grønne planter

En grei regel er at grønne planter, som ikke forventes å blomstre, er mer tilgivende når det kommer til vanning. De tåler gjerne å drukne litt og de tåler å tørke. Det er viktig å følge med på bladene. Begynner de å skifte farge og bli brune, da har du enten gjerne vannet for mye.

Mister den blader, er det gjerne snakk om at du har vannet for lite.

Planter som blomstrer

Planter med vakre blomster frister oss gjerne i butikken. Så tar vi den med hjem, blomsten faller av og vi får den aldri til å blomstre igjen. Noen ganger er selve planten, altså bladene, dekorativ i seg selv. Mange ganger blir planten litt kjedelig uten blomsten.