Hagedammer i Norge

I Norge så har vi lenge hatt svært tradisjonelle hager, fylt med epletrær og blomster. Dette er planter som passer godt til det norske klimaet og da gjerne med en grill så man kan lage mat ute. Det sosiale og det å ha en ”stue” ute har derfor lenge vært målet med hagen.

Så har det alltid vært de som har ønsket å gjøre mer ut av hagen, gjøre hagen til noe eget.

Hagedammer i Norge

Inspirert av utlandet

Mange nordmenn som besøker utlandet blir overrasket over hvor flotte hagene er og ikke minst, hvor allsidige de er. Mange tilbringer hele dagen i hagen og nyter roen som hagen gir. Dette er ikke bare et sted å sole seg eller et sted å spise mat, det er et sted å bare nyte uansett vær. Det jeg liker å gjøre er å ta med meg nettbrettet ut i hagen, lene meg tilbake i godstolen i skyggen og nyte litt ro med candycrushsaga.com eller pokerstarscasino.com på brettet. Eller så kan jeg bare lene meg tilbake og slappe av, nyte roen i en hage fylt med sanseinntrykk.

Å skape en slik oase er ikke helt enkelt. Mange av plantene man ser i utenlandske hager overlever ikke i det norske klimaet. Det blir for kaldt om vinteren og sesongen er for kort. For mange så er hagedammen en viktig del av en god og avslappende hage. Svært mange utenlandske hager har en eller flere dammer som gir en egen stemning i hagen.

Livet rundt hagedammen

Det er mange årsaker til at flere bør vurdere å anlegge en hagedamm, selv i kalde Norge. En av de viktigste årsakene er at en slik vannkilde tiltrekker seg mye dyreliv. Det første er gjerne insekter, så får man fugler og andre dyr som kommer for å bruke vannkilden. Dermed danner dette et naturlig midtpunkt i hagen og det blir noe å snakke om. ”Alle” vil se dammen og høre hvordan du fikk dette til.

Det er også naturlig at man anlegger sitteplasser rundt en slik dam eller i nærheten av den. Dermed så inviterer dette området til kos og avslapping og det blir et naturlig midtpunkt i hagen.

Dammen som utgangspunkt

Dammen som utgangspunkt

Det er mange som velger å planlegge resten av hagen rundt dammen. Det betyr ikke at dammen må ligge midt i hagen, men at man lager stier og små fokuspunkt som leder øyet og sinnet mot dammen. Vann skaper harmoni og dette kan forsterkes ved at man anlegger trær, blomster og annet som skaper den rette rammen.

Noen velger å anlegge en japansk inspirert steinhage. En slik hage er mindre klimaavhengig enn andre hager. Noen velger å kun fokusere på stein og grus i denne type hager, men man kan også anlegge spennende hardføre planter. Det er ikke bare i Norge at klimaet er en utfordring. Det finnes mange eksotiske planter som kommer fra andre land og som trives godt i Norge.

Fisk i dammen?

Vakre gullfisker og karper svømmer gjerne rundt i hagedammer i utlandet og bidrar til å skape den gode stemningen. Mange nordmenn lurer på om de kan ha fisk i dammer i Norge, på tross av en streng vinter. Det er liksom ikke den perfekte dammen uten fisk. Heldigvis så er det mange løsninger på dette problemet. Takket være flere som har prøvd ut å ha fisk i hagedammer i Norge, så har man etter hvert fått opparbeidet en god erfarings basert database som gjør det mulig å ha spennende fiskedammer og hagedammer over mesteparten av Norge. Flere nordmenn har også valgt å drive med oppdrett av fisk som passer godt for norske forhold. Dermed kan man finne eksperter i Norge som kan sørge for at din hagedam blir vellykket.

En hage å trives i

En hage å trives i

Det aller viktigste er å ha en hage man kan trives i. Hagen skal passe din personlighet og ditt behov for avslapping og kos. Noen elsker å dyrke frem spennende planter, mens andre vil ha minimalt med vedlikehold. Mange planter kan stå i potter i hagen og tas inn om vinteren. Da kan man holde selv de mest eksotiske plantene i livet. Det samme gjelder for fiskene. Man kan ta dem inn om vinteren og ha dem i egne akvarier i kjelleren. Dette er ikke spesielt krevende ettersom disse fiskene spiser mindre og systemet deres nesten stopper opp når det blir kaldt. Dermed krever de svært lite stell på vinterstid. Det er også mulig for dem å overvintre ute i dammen hvis den er satt korrekt opp og vinteren ikke er for streng.

Faktisk er det ikke hagedammen eller plantenes om folk klager mest over når det kommer til hager. Nei, det er hagemøblene. Vedlikehold av hagemøbler blir ofte sett på som mye mer stressende enn stell av planter. Kanskje fordi vask av hagemøbler ikke alltid er vellykket? Presenninger og hagemøbler laget av slitesterkt material har vært løsningen for mange. Slike møbler er nå blitt normen i norske hager og viser hvor glad nordmenn er blitt i å bruke hagen som et eget rom, med sitt eget særpreg.