Gresk landskilpadde I

Det er mange måter man kan sette preg på hagen sin på, og det gjelder bare å finne ut hva man ønsker og ikke minst gar tid til. For det er viktig å huske på at alt tar tid, og skal følges opp med tanke på vedlikehold og pleie.

Det kan være fort gjort å sette i gang for mye, og da er det fort gjort å miste kontrollen med tanke på at det faktisk er en del arbeid. Men om man setter seg ned og finner ut hva man ønsker, tidsforbruk og også budsjett – så har man i alle fall en plan på det hele. Når det kommer til dyr, så er pleie og omsorg viktig å tenke på. Alt hva innbefatter dyr, tar sin tid i det daglige.

Skilpadder fra oppdrett

For noen tiår siden, så ble det solgt greske skilpadder som ble fanget ville. Dette er ikke tillatt lenger, og alle skilpadder som selges i dag er fra oppdrett. Prisene har sunket ganske så kraftig, fordi salget har tatt seg veldig opp de senere år.

Trenger dvaletid

Om du tenker at dette er et dyr som du kan ha glede av hele året, så tar du egentlig litt feil. Eller det vil si, at denne reptilarten har dvale som en del av sin års syklus. Det gjelder da å legge til rette, for at skilpadden får denne dvalen.Det er noen som tror at det kun er de eldre eksemplarene, som trenger denne hvilen – men dette er feil. Også de unge er avhengig av denne dvaletiden, som faktisk kan strekke seg over 4-6 måneder i året.

En mørk og kald kjeller, er det beste stedet for skilpadden å overvintre. Den trives best med temperaturer rundet 4-6 grader, ja til og med kjøleskapet kan være aktuelt for dvaletiden.

Plastboks med god ventilasjon

Ja dette er faktisk måten man gjør det på. Man legger rett og slett skilpadden i en plastboks. Men for all del, sørg for nok luftehull for den. I bunnen legger man fuktig jord, og den bør helst ha et rikt innhold av humus. Det er viktig å følge med på, at jorden hele tiden er fuktig.Etter dvaletiden er det viktig at skilpadden, får en gradvis tilvenning til varmere temperaturer.

Plastboks med god ventilasjon

Kosthold

Her er det mange som bommer, og det er viktig å sette seg inn i hva menyen til en skilpadde skal inneholde. Det er plantekost som er rik på fiber, som er det eneste riktige når det kommer til mating. Gress og ville urter, er typisk kost som skilpadden skal ha.Det som ofte skjer, er at de blir matet feil. Dette kan føre til for rask vekst, med tilhørende helseplager for skilpadden. Det er da snakk om skader på nyrer, skall som er deformert og mangel på vitamin av type D3.

Som tips er det brennesler, tusenfryd, vassarve, ville engplanter og løvetann. Man får også kjøpt tørkede urter og pellets i dyrebutikker, og husk at både fòr og vann skal være friskt daglig.Om man passer på dette med dvaletiden, og sørger for riktig kosthold – ligger alt til rette for at skilpadden skal trives hos deg. Jeg skal skrive mer om dette flotte dyret i en senere artikkel, blant annet litt om regelverket som gjelder for innførsel og kjøp.