Gode råd for å lage et lite fossefall i hagen

Et fossefall tilfører dammen det lille ekstra som gjør at det virker som et naturlig samlingspunkt for smådyr og insekter. Å bygge et fossefall er ikke vanskelig eller komplisert, men det krever litt ekstra planlegging og eventuelt lære seg noe nytt.

Det vanligste er at man må bruke en eller annen form for festemasse for å feste steinene, vannbanen eller de andre delene i fossefallet. Utover dette så trenger man ikke noe spesielt.

Flatt eller kupert terreng

Hvis du har en flat gressplen og et flatt område å anlegge hagedammen på så er det ingen grunn til fortvilelse. På en flat eiendom så kan man plassere dammen nesten hvor som helst fordi du kan bygge opp en kunstig steinhaug eller andre elementer som danner basisen for fossefallet. Har du allerede anlagt dammen så trenger du bare å finne ut hva slags rennende vann du vil ha. Du behøver ikke å ha det største fallet fra den ene enden til den andre. Du kan gjerne anlegge en mindre dam litt høyere enn den første og la vannet renne fra den øverste til den nederste gjennom et lite fall.

Flatt eller kupert terreng

Et kupert terreng er ideelt for å skape naturlige fossefall, hvis du har litt steiner og/eller flere høydeforskjeller. Mange velger å plassere en dam først på en flat del av hagen, for å kunne sette stoler og annet rundt denne. Da kan det være litt mer utfordrende å skape et fossefall ved hjelp av de naturlige høydeforskjellene. Men det er ikke umulig. Litt planlegging og noen kreative løsninger og dette kan bli en fantastisk dam.

Bruk av naturstein

Stein, både store stein og grus, er viktig når du anlegger et fossefall. Et tradisjonelt fossefall innebærer at vannet faller ned fra en høyde og treffer en dam eller en gruppe steiner. I naturen så har vannet laget seg flotte spor i landskapet som sikrer at vannet samles og føres samlet ned til dammen, innsjøen eller havet.

Dette får du ikke til i hagen. Så her må du lage spor, renner, som vannet kan følge for å komme til dammen. Avhengig av hvordan jordsmonnet er så bør du kle også disse sporene med en tett duk, men så må bør du legge på god grus og naturstein. Grus kommer i mange varianter så det gjelder å snakke med ekspertene i butikken. Velger du rett grus vil grusen hjelpe å rense vannet og hjelpe å sørge for et godt miljø. Grusen skal også være en dekorasjon og derfor bør du tenke nøye igjennom fargevalget. Husk at selv om vannet beveger seg, så vil du få alger også her.

Der som vannet skal falle fra en ”etasje” til en annen, så bør du legge litt ekstra steiner. Velg gjerne noen store flate steiner der ”hoppet” er. Så kan du legge noen runde steiner der vannet treffer. Dette er en naturtro utforming. Hvis det er mulig så bør du legge til mer enn et spor. Det er mest naturlig og det vil gi fugler og andre dyr flere valgmuligheter som gjør det enklere for dem å oppsøke dammen.

Bruk av naturstein