Frognerparken i Oslo – Et eldorado for så mange

La meg starte med å slå fast en ting med en gang, og det er det at Frognerparken er Oslo`s flottetse grønne lunge. Det kan så klart være slik at ikke alle er enige med meg, men det skal jeg kunne klare å leve med. Jeg har selv opplevd Frognerparken en rekke ganger, og jeg synes rett og slett det er en magisk opplevelse. Jeg tar ikke munnen for full, når jeg velger å bruke et så sterkt og spesielt ord som magisk. Det å komme inn i parken fra byens stress og larm, og bare senke skuldrene og la roen senke seg – ja det er en herlig opplevelse som man burde unne seg om man er i byen. Men det vi skal se på nå, er hva vi faktisk finner i Frognerparken. Det at det er mye grøntareal i parken er èn ting, men vi skal kanskje ikke helt overraskende se på hva som finnes av fontener damanlegg der inne i den flotte parken. Jeg kommer til å skrive flere artikler om Frognerparken, fordi en artikkel kan ikke dekke alt hva den inneholder. Men la oss starte med historie, og hvordan anlegget er blitt hva det er i dag.

Historien om den fredede parken

Det er nok slik at en del kaller Frognerparken, for Vigelandsparken. Men dette er ikke korrekt, fordi navnet på parken har alltid vært Frognerparken. Men det som er tilfelle og korrekt, er at alle skulpturene man finner inne i Frognerparken – er laget av Gustav Vigeland. Samlingen av skulpturene, har et fellesnavn – nemlig Vigelandsanlegget. Så da skal vi se litt på historien, både til Gustav Vigeland, Vigelandsanlegget og Frognerparken.

Vigelandsanlegget

Vigelandsanlegget

Bare for å forvirre dere enda mer, så er det faktisk enda et navn som har blitt brukt på skulpturene man finner i Frognerparken. Det opprinnelige navnet var Tørtberganlegget, men dette er ikke i bruk lenger. Det er den kjente kunstneren Gustav Vigeland, som har modellert samtlige av skulpturene man finner inne i parken. Han lagde alle sammen i perioden 1920, og frem til han gikk bort i 1943.

Mer enn én million besøkende hvert år

Vigelandsanlegget er ikke bare en av hovedstadens mest besøkte attraksjoner, men faktisk også en av Norges mest besøkte steder. I 2009 ble anlegget som en del av Frognerparken, vedtatt fredet av Riksantikvaren. Dette skjedde med hjemmel i kulturminneloven, og det er faktisk det første parkanlegget i Norge som er blitt fredet. Navnet i denne sammenheng er «Frognerparken og Vigelandsanlegget».

214 skulpturer og 320 mål

Dette viser hvilken størrelse og omfang vi snakker om, og skulpturene ligger langs en 850 meter lang hovedakse inne i parken. Vi skal senere se litt mer på noen av de mest kjente enhetene av skulpturer, totalt er det fem enheter: Livshjulet, Monolittplatået, Fontenen, Broen og Hovedportalen. Det å bruke noen timer eller kanskje en hel dag i Frognerparken, vil garantert gi deg mange idéer som kan brukes hjemme i egen hage. Hva med å lage en miniutgave av Sinnataggen? Kanskje plassert ute i en liten dam i hagen?