Fontenen Selsbanes Seil

Vi har nylig tatt en lang reise rundt i verden, for å bli bedre kjent med fontener som er utenom det vanlige. Vi var i Paris, Roma, Seoul og Singapore, men nå har tiden kommet til lille Norge. For vi har jammen meg mye flott å se på her hjemme også, med høyst varierende størrelser. Jeg tenker at denne rundreisen i Norge, starter ganske langt nord – hvor Harstad kan skilte med en fontene som ingen andre steder i Norge kan vise maken til. Senere skal vi skal også til hovedstaden, og se på en fontene som svært mange av oss har et forhold til. Som jeg skrev i de andre artiklene, så er disse rundreisene ment som inspirasjon for de som har hagedammer og minst fontener som sin store lidenskap.

Vannet 55 meter opp i luften

Det er altså Harstad i Troms fylke vi skal til først, her finner vi fontenen Selsbanes Seil – som forøvrig er navnet på en gammel vikingkonge. Det at fontenen også er en konge, vil dere oppdage når dere ser den selv. Fontenen er plassert i havnebassenget i Harstad, og ligger ikke langt unna innseilingen til hurtigruteskipene i byen. Det er nok et vakkert syn å stå på dekke på Hurtigruta, og se denne mektige fontenen vil jeg tro. Maksimal høyde på Selsbanes Seil, er faktisk på hele 55 meter. Det er det ikke mange fontener som kan vise maken til, selv ikke i utlandet. Det at det er Norges høyeste fontene, er det i alle fall ikke noen tvil om.

Et samlet næringsliv

Et samlet næringsliv

Byens næringsliv var enig om at de ville støtte dette prosjektet, som til sammen hadde en kostnad på 1,4 millioner kroner. Det er den lokale kunstneren Samuelsen, som står bak det hele. Prosjektet er blitt godt mottatt i byen, og fontenen er populær både blant de lokale og ikke minst for turistene. For at den skulle bli slik som Samuelsen ønsket, så ble den lyssatt og dette gir utrolig fine effekter spesielt i mørke. Den er også utstyrt med et værmålesystem, for at den skal kutte ved feil vind eller dårlig vær.

Ferdig i november 2016

Det at fontenen allerede fra åpningen har vært populær, viste seg når den ble åpnet. Det kom mer enn 300 mennesker for å overvære seremonien, da den kraftige vannstrålen ble skrudd på. Det er en svært enkel konstruksjon, om vi skal tro Samuelsen som altså er byggherren i prosjektet.

Enkel konstruksjon

I hovedsak er det snakk om enn flåte, som har en pumpe påmontert. I tillegg til dette kommer så klart lyssettingen, og noe annet småtteri. Om vannet skal nå opp i maksimal høyde, betinger det at det er helt vindstille sier Samuelsen.Vikingkongen som fontenen altså er oppkalt etter, hadde navnet Asbjørn Selsbane, og han hadde hovedkvarteret sitt på Trondenes i Harstad – som bare ligger et steinkast unna. Jeg håper at det kanskje frister med en tur til Harstad, slik at dere selv kan oppleve den relativt nye fontenen i havnebassenget. Harstad har mye å tilby både av kultur, uteliv og shopping.