Få vinduer pluss glad i planter går helt greit

Jeg elsker planter, og drømmehuset mitt skal ha en vinterhage.  Et stort rom med glassvegger og glasstak. Her kan jeg nyte solen og varmen, selv om vinteren. Foreløpig er dette bare en drøm, men heldigvis er det ikke all planter som trenger direkte sollys. Det finnes mange forskjellige grønne planter som tåler å stå midt i rommet, eller til og med i en krok. Litt lys må de ha, men ikke mye.

Så hvis du, som meg, har litt for få vinduskarmer så kan jeg anbefale følgende planter for å tilføre litt mer liv i hjemmet.

Kongebegonia

Det latinske navnet på denne planten er Begonia rex. Planten har flotte blader og er kjent for å være svært lettstelt. Den trenger ikke mye vann og kan gjerne stå godt inne i rommet. Dette er en stor plantefamilie, og fargen på bladene varierer mye. Du får planter med grønne blader, med sølvsjatteringen og noen av plantene har rød, lilla og nesten rosa blader. En fargeklatt i hjemmet med andre ord.

Arekapalme

Denne fantastiske planten har et svært komplisert latinsk navn: Chrysalidocarpus lutescens. Planten liker mye sollys, den er tros alt en palme, men må ikke ha mye. Det du skal være forsiktig med er vanning. Dette er en plante som ikke tåler å stå i vann og bør holdes unna for varme steder inne. La den stå svalt, spesielt om vinteren. Planten er forholdvis stor, med et frodig bladverk. Så du må ha golvplass.

Arekapalme

Svigermors tunge / Bajonettplante

Denne robuste planten er svært populær. Ikke bare fordi den tåler både tørke og lite lys, men også fordi bladverket er spennende. Kanten på bladene er lyse grønne, nesten gule, og innenfor er det et spennende mønster i grønt.

Grønnrenner / mor med mange barn

Denne planten kommer opprinnelig fra Sør-Afrika, men trives vært godt i nordmenns hjem. Planten har forholdsvis tynne blader hvor grønnfargen er sterkest i midten og går over til lys, nesten hvitt, ytterst på bladene.

Mange nordmenn kaller den for «mor med mange barn» fordi den hele tiden produser avleggere. De vokser på tynne grener og du bare klipper av selve avleggeren. La den stå i vann noen dager, og den vil raskt utvikle et rotsystem og er klar til å plantes i jord.

Fredslilje / Spathiphyllum wallisii

Mange tror at liljer er svært sart, men det er helt feil. Fredsliljen kommer fra Mellom-Amerika og er overraskende ikke så veldig glad i direkte sol. Unntaket er når du prøver å få den til å blomstre. I blomstringsperioden trenger den, naturlig nok, litt mer næring fra både vannet og fra solen.  Den må ikke ha blomster, den kan også fungere helt utmerket som en grønnplante, uten blomster.

Lampe med vekstlys

Plantene beskrevet over er mine favoritter, men langt ifra en uttømmende liste. Det er mange flere valgmuligheter.  I tillegg kan du kjøpe spesielle lyspærer som gir naturlig lys til planten. Da kan du velge blomstrende planter om trenger lys, selv om du ikke har en ledig vinduskarm.