Få et sunt inneklima med rett fuktighet

Vann, i form av fuktighet, er både positivt og negativt når det kommer til inneklima. Blir det for mye fuktighet, risikerer du fuktskader som kan føre til sopp og mugg. Dette er svært helsefarlig å puste inn. Videre vil det over tid ødelegge selve materialet. Derfor er det viktig å ta tak i dette for å stoppe utviklingen så fort som mulig.

På den andre siden er fuktighet helt essensielt for et godt inneklima. Spesielt om vinteren blir ofte inneklima svært tørt i Norge. Når det blir svært kaldt ute, må vi varme opp huset og dette gir ofte en tørr varme. Nye boliger, med de nye kravene til ventilasjon, skaper faktisk et tørrere inneklima takket være mindre utslipp av varme. Heldigvis kan du gjør noe selv for å hjelpe på inneklima.

Lavere temperatur

Ingen skal behøve å fryse inne, men samtidig kan det være lurt å senke temperaturen noe hvis luften føles tørr. Bare ved å skru ned temperaturen 2 grader vil de fleste merke en stor forskjell i luftfuktigheten.

Et tørt inneklima handler ikke bare om hva den faktiske luftkvaliteten ligger på. Det handler like mye om hvordan luften føles. Her kommer renholdet inn. Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) påpeker at støv gjør at luften føles tørr og man får plager som vondt i hodet, sår hals og tørr hoste. Dette skyldes at støvet irriterer slimhinnene. Støvsuging og tørrmopping på gulvene er viktig. Det er også viktig å bruke støvklut i alle vinduskarmer og andre steder hvor støv kan samle seg. Hybelkaniner, som det så pent heter, må fjernes og spesielt om vinteren.

Lavere temperatur

For mye tilført fuktighet

Det er de som mener at man bør investere i en luftfukter eller tilføre fuktighet på andre måter. Mange sverger til å bruke beholdere som gir naturlig vanndamp, og litt duft. Litt ekstra damp, og fuktighet er gjerne helt greit, men man skal være forsiktig med å tilføre for mye. Ventilasjonsanleggene i dagens moderne hus, og forsåvidt også i eldre hus, er laget for å fjerne fuktighet. Å tilføre for mye fuktighet utenifra risikere å skape små lommer med fuktighet som kan gi skader på huset. Å tilføre litt duft og litt fuktighet på den måten er helt greit, bare det ikke blir for mye.

Mange henger opp klær inne i stuen eller i andre oppholdsrom. Dette er ikke sunt ettersom klærne tiltrekker seg støv og avgir støv. Sliter du med tørt inneklima, bør du plassere klesvasken bort fra de områdene hvor du oppholder deg.

Rett fuktighet til rett tid

Kort sagt så handler det hele om å sikre at man ikke har for mye fuktighet inne. Man må finne balansegangen mellom å ha nok fuktighet til å unngå ubehaget tørr luft fører med seg, uten at fuktigheten blir skadelig. Vi er nok litt for raske i dag til å prøve å ha i pose og sekk, mye varme og bra luftfuktighet. I noen tilfeller må vi fire litt på kravene og bruke en genser inne istedenfor å skru opp temperaturen.