En fiskedam i kalde Norge

Mange kommer hjem fra utlandet inspirert av å ha sett spennende dammer fylt med eksotiske fisk. Det skaper en spesiell stemning å ha fisker i hagen, men det blir veldig kaldt i Norge og hva med fiskene da?

Heldigvis så har du ikke alene om å ha lyst til å ha fisker i hagen i kalde Norge. Så det finnes mange gode løsninger på denne utfordringen og fisker er ikke så sårbare som man kanskje skulle tro.

Fisker som skal overvintre

Det er de som velger å ta inn fisken om vinteren og la dem være i et basseng inne. Dette er selvsagt en mulighet, men da må man ha plass til fisken. Ikke like enkelt.

Vanligvis så er det ikke et problem med å la fisken overvintre. Selv når det blir svært kaldt så er det ting man kan gjøre for å sikre at fisken overlever.

Luftpumpe – det største problemet for fisken når vannet fryser til så blir det mindre oksygen i vannet. Det er også et problem hvis store deler av dammen fryser helt. En god løsning på dette er å installere en luftpumpe. Det finnes flere forskjellige versjoner av denne. Felles er at den sørger for å pumpe luft inn i dammen så den ikke fryser helt til, og fiskene får nok oksygen.

Varmepumpe – det finnes egne varmepumper eller varmestaver som settes ned i dammen. Du vil merke det på strømregningen, men du vil miste færre fisk gjennom vinteren om du bor i de aller kaldeste delene av landet.

Isfri hette – dette er et eget system som sørger for å holde deler av dammen isfri gjennom vinteren. Denne kan kombineres med både luftpumpe og varmepumpe. Det er ikke sikkert du trenger det, men det er lurt å sørge for at dammen alltid har en ”lufteluke” som sørger for at ikke giftstoffer blir fanget under isen.

Dybden – vi har nevnt i en tidligere artikkel at dybden på dammen er viktig. Hvis man forventer at fisken skal overvintre så må man også ha en viss dybde på dammen og ha fylt dammen med det rette bunnmaterialet. Dette vil gjøre det mulig for fisken å grave seg ned hvis det blir for kaldt.

Fôring etter temperatur

Fisker er hardføre vesener. De trenger ikke mat hver eneste dag. Jo lavere temperaturen jo mindre mat skal de ha. Så det gjelder å ha et godt termometer i dammen for å sikre at du alltid har kontroll på denne viktige faktoren.

Generelt sett er regelen for de fleste fiskeraser følgende:

  • Ved temperaturer på over 12 grader så kan man fore med fiskefôr som inneholder lite fett og mye karbohydrater. Dette gir fisken de optimale forholdene for å overleve.
  • Ved temperaturer på mellom 11 og 7 grader så bør man være ytterst forsiktig i fôring av fisken. Mange vil stoppe å spise og dermed så kan det bli liggende rester igjen i dammen som kan utvikle seg til farlige giftstoffer.
  • Ved mellom 8 og 6 grader så stopper fisken å spise helt.

Den du kjøper fisken av vil kunne hjelpe deg med å finne den rette rytmen på fôr og temperatur. Noen fisker vil du miste om vinteren, men de aller fleste vil klare seg helt greit.