En dam trenger rennende vann

Hager bør planlegges for å skape rom for spenning, naturlig liv og ikke minst avslapping. En dam kan være det perfekte midtpunktet og bli, bokstavelig talt, en rolig oase.  En godt planlagt dam vil tiltrekke seg fugler, insekter og andre levende vesener som skaper en ekstra dimensjon. Mange synes det er avslappende og beroligende å bare sitte ved dammen og lytte til naturen etter en lang dag på kontoret eller bare som en liten pause.

Det er mange forskjellige elementer som må stemme for å få en perfekt dam. En perfekt dam er en som ikke krever for mye vedlikehold, tiltrekker seg godt med dyreliv og er et positivt tilskudd til hagen.

En dam trenger rennende vann

Plassering av dammen

Vi har gitt flere gode råd i forhold til plasseringen av en dam tidligere. Når det kommer til å legge opp en dam med rennende vann så er det noen ekstra faktorer å ta med i beregningen. Noen vannpumper fungerer best hvis man legger inn et naturlig fall. Derfor må dammen plassers slik at man kan bygge opp en liten høyde vedsiden av eller i nærheten av en naturlig helling i landskapet.

Har man naboer så bør dammen legges så langt unna naboen som mulig, eventuelt midt i hagen. Det kan også være lurt, for å bevare nabofreden, at man snakker med naboene før man anlegger dammen med rennende vann. Det er sjelden snakk om svært mye lyd, men lyd fra frosker, fugler og ikke minst den konstante lyden av rennende vann kan virke sjenerende.

Velg riktig pumpe

Pumpen er den som skaper bevegelse i vannet. Vi anbefaler å bruke et lukket system, hvor pumpen transporterer vannet fra dammen til dammen igjen. Vannet føres gjennom noen rør og gjerne gjennom noen filtre før det føres tilbake til dammen igjen via en fontene, et fossefall eller noe lignende.

Alle rørene må være skjult, noe som sjelden er et problem ettersom man kan bygge små hauger med stein og legge rørene inni den. Muligheten er mange, men jo flere meter med rør du legger, jo større må pumpen være. Størrelsen på pumpen vil påvirke strømforbruket og annet. Så det gjelder å tenke helhetlig når du tegner opp fossefallet, fontenen eller annet. Velg en løsning som ikke krever en for stor pumpe og legg opp til at pumpen blir skjult på en god måte.

Fossefall eller fontene?

Det finnes selvsagt mange varianter av både fossefall og fontener. Alt fra svært små versjoner til store og kompliserte byggverk. Fordelen med en fontene er at den vanligvis er svært enkel å få på plass. Du setter den ned i dammen, fester den som spesifisert i instruksjonen og slår den på. Mange fontener kommer med egen pumpe så du behøver ikke å trekke ledninger.

Et fossefall må, i utgangspunktet bygges opp. Er dammen anlagt i et kupert terreng så kan du bruke det, ellers så må du bygge opp en topp i stein eller mur. Så må du legge rør, finne en passende pumpe og lage et spor som vannet kan følge. Dette krever at man er litt nevenyttig og klarer å se den ferdige designen for seg.

Fossefall eller fontene?