Dyrk eksotisk i Nord-Norge

Dyrk eksotisk i Nord-Norge

Det kan høres kanskje idyllisk ut å bo i midnattssolens land. Lyse sommernetter med utepils på balkongen. Det virker som om ingen sover i løpet av sommermånedene, og til og med måkene holder leven døgnet rundt. Nå skal det sies at vi er ikke velsignet med sol hver dag, og noen somre plasker regnet ned mens vi titter opp på himmelen og håper at skyene skal bryte opp, så vi kan få litt sommerfølelse selv om graderstokken viser bare 10 grader. Er det noe vi virkelig trenger her nord, så er det å fylle opp energinivået vårt med sol, før vinteren setter sitt kalde, mørke grep.

Solas kraft

Vi vet hvor glade de fleste planter er i lys og litt varme, og jeg føler meg noen ganger som en plante selv, spesielt i januar når jeg føler at livskraften min snart er oppbrukt. Jeg teller dager frem til den første solstrålen kan varme mine iskalde kinn. Det varer bare ett minutt første soldagen, men det er et vidunderlig minutt. Det kjennes ut som sommerfugler i magen kommer til liv, og smilet kommer helt automatisk. Et smil til sola som takk for energien og et hjertelig velkommen tilbake.

Forsøksprosjekt i karantene

Forsøksprosjekt i karantene

Jeg har mange ganger hatt lyst til å dyrke litt planter og grønnsaker hjemme, men har slått det fra meg med tanken om at det er ikke varmt nok, og til vinteren blir det rett og slett for mørkt. Men så kom pandemien, og i april satt jeg to uker i karantene. Jeg gikk lei av Netflix og det begynte å klø i mine absolutt ikke grønne fingre. Det hele startet med en liten videosnutt på facebook om ulike grønnsaker man lett kunne dyrke hjemme. Så jeg bestemte meg for å forsøke uten noen annen kunnskap enn det jeg nettopp hadde sett på videoen, som mest sannsynlig var produsert i et land med et helt annet utgangspunkt enn det hadde. Jeg startet med å ta en avokadostein og rett og slett la den oppi en kartong med jord, vannet den og satte den ut i vinterhagen. Med lys og sol nesten hele døgnet, så blir vel dette knall? Tok deretter en annen avokadostein, som jeg fjernet det mørke laget på, satte 3 pinner i den og senket den halvveis ned i et vannbad.

Dermed var gnisten min tent, og jeg fortsatte med å ta frø fra både sitron, paprika, chili, agurk, vannmelon og alt som kunne vokse og spire. Til min store forundring så livnet det til i de aller fleste pottene, og utpå sensommeren hadde vi deilige middager med tilbehør fra vinterhagen, plantekasser på balkongen og hagen. Paprika, chili, tomater, ruccula, rødbeter, reddik, spinat (til glede også for haren som gjerne kommer innom), basilikum og mynte. Jeg har fire hjertebarn fra da, og det er avokado, sitron, ruccula og pasjonsfrukt. Rucculaen gav meg mange gode salater, og de andre venter jeg på fortsatt, men de vokser og gror. Håpet er at jeg en dag kan plukke min egen sitron eller avokado, og lage meg en virkelig egenkomponert smoothie til frokost. Hvem vet, kanskje til neste år kan jeg by naboen på pasjonsfrukt?